Guangdong TIDEDAY Industrial Co, Ltd

Produk yang berkualiti tinggi, Perkhidmatan profesional, pembekal teras Bluetooth!

Rumah > Berita > Kandungan
Speaker Jenis Speaker
- Jun 22, 2017 -

Speaker jenis penceramah

Pembesar suara adalah sejenis transducer yang menukar arus ke dalam isyarat akustik ke dalam isyarat akustik. Prestasi pembesar suara mempunyai pengaruh yang besar terhadap kualiti bunyi.

(A) jenis pembesar suara

Terdapat banyak jenis penceramah, mengikut prinsip penukaran mereka boleh dibahagikan kepada elektrik (iaitu gegelung bergerak), elektrostatik (iaitu, kapasitif), elektromagnetik (iaitu, buluh), piezoelektrik (iaitu kristal), yang kedua digunakan untuk Rangkaian kabel luar bandar; Mengikut julat frekuensi boleh dibahagikan kepada penceramah rendah frekuensi, penceramah kekerapan pertengahan, tweeter, yang sering digunakan sebagai gabungan pembesar suara dalam pembesar suara.

(1) penceramah frekuensi rendah

Bagi pelbagai pembesar suara yang berbeza, faktor kualiti pembesar suara rendah - keperluan nilai Q0 adalah berbeza. Untuk peti tertutup dan kotak terbalik, nilai Q0 biasanya antara 0.3 hingga 0.6 yang terbaik. Secara umumnya, frekuensi rendah pembesar suara rendah, magnet dan diameter gegelung suara yang lebih besar, prestasi main semula frekuensi rendah, lebih baik ciri-ciri sementara, semakin tinggi kepekaan. Struktur woofer kebanyakannya jenis kerucut, terdapat sejumlah kecil flat. Difragma bass pelbagai diafragma, alaf aluminium alafragma, diafragma aloi aluminium-magnesium, diafragma seramik, diafragma serat karbon, diafragma kain peluru bukti, diafragma serat kaca, diafragma propilena, diafragma kertas, dan sebagainya. Penggunaan diaphragm aloi aluminium, diafragma gentian kaca unit bass secara amnya lebih kecil berkaliber, untuk menahan kuasa yang agak besar, dan penggunaan kon bertetulang, diafragma serat kaca bass replay bunyi muzik lebih tepat, keseimbangan keseluruhan bagus.

(2) penceramah frekuensi pertengahan

Secara umum, JIKA penceramah selagi lengkung tindak balas frekuensi adalah rata, julat tindak balas frekuensi yang berkesan adalah lebih besar daripada sistem dalam menanggung lebar jalur bunyi, impedans dan kepekaan dan unit kekerapan rendah boleh konsisten. Kadangkala kapasiti kuasa tengah tidak cukup, anda juga boleh memilih sensitiviti yang lebih tinggi, dan impedans lebih tinggi daripada unit bass midrange, dengan itu mengurangkan kuasa input sebenar unit midrange. Unit alto biasanya kon dan dua kubah. Tetapi saiznya dan menanggung kuasa daripada tweeter yang besar dan sesuai untuk bermain audio sahaja. Alaf diafragma unit ke kerucut dan filem sutera dan bahan-bahan lembut lain, dan kadang-kadang sejumlah kecil bola kubah filem aloi.

(3) tweeter

Tweeter adalah nama unit pembesar suara untuk memainkan semula bunyi frekuensi tinggi. Strukturnya adalah terutamanya bilangan dek, jenis kon, bahagian atas bola dan tali pinggang aluminium dan kategori lain.

(B) struktur dan prinsip kerja pembesar suara elektrik

Pembesar suara elektrik yang paling banyak digunakan, ia terbahagi kepada dua jenis jenis periuk, sangkakala dan berbentuk kubah. Di sini hanya dua yang pertama.

1, pembesar suara kon

Pembesar suara jenis kon juga dikenali sebagai pengeras suara gegelung bergerak. Ia terdiri daripada tiga bahagian: sistem getaran ①, termasuk kon kon, gegelung suara dan tablet tengah, dan sebagainya; ② sistem litar magnet, termasuk magnet Yongyi, plat magnet dan tiang lapangan; ③ sistem bantu, termasuk bingkai periuk, papan pendawaian, sampingan tekanan dan perlindungan habuk dan sebagainya. Apabila medan magnet dalam gegelung suara melalui arus audio melalui, ia akan menghasilkan dengan perubahan arus audio dalam medan magnet, medan magnet dan interaksi medan magnet magnet kekal, gegelung suara sepanjang getaran paksi, struktur speaker adalah mudah , Bass penuh, kualiti bunyi lembut, jalur lebar, tetapi kurang cekap.

2, pembesar suara sangkakala

Struktur pembesar suara berbentuk loceng, yang terdiri daripada sistem getaran (kepala treble) dan tanduk. Sistem getaran serupa dengan pembesar kon, kecuali diafragmanya bukan kerucut, tetapi diafragma berbentuk bola. Getaran diafragma melewati tanduk (selepas dua refleksi) untuk memancarkan gelombang bunyi ke udara. Ia frekuensi tinggi, jumlah besar, yang biasa digunakan dalam tetulang bunyi luar dan persegi.