Guangdong TIDEDAY Industrial Co, Ltd

Produk yang berkualiti tinggi, Perkhidmatan profesional, pembekal teras Bluetooth!

Rumah > Berita > Kandungan
Yang di-Pertua undian kuasa
- Sep 07, 2017 -

Yang di-Pertua undian kuasa

Perbincangan mengenai Reka bentuk penguat dalam sistem pembesar suara

Banyak jurutera yang berurusan dengan pembesar suara dan penguat akan memberitahu anda perkara yang sama. Jika anda beroperasi penguat yang terlalu banyak, ia akan merosakkan speaker speaker lebih atau kurang. Proses ini biasanya membabitkan beransur-ansur di tombol bes, atau juga peningkatan tombol kelantangan. Apa yang akan berlaku ini?

Ia boleh merosakkan Xibili speaker. Tapi Kenapa perkara ini berlaku? Kebanyakan pemacu tiga direka untuk 10W ke 15W kuasa julat. Memandu mereka pada frekuensi-frekuensi tinggi memerlukan hanya sedikit tenaga. Kuasa nominal midrange dan subwoofer sahaja biasanya adalah kuasa purata seluruh pembesar suara (50W dan 100W, dll).

Berfikir tentang apa yang berlaku apabila gelombang sinus ditambah kepada sistem penghad (menggunakan Keretapi tetap kuasa untuk memainkan muzik). Pada masa ini, isyarat mula mengehadkan. Jika anda memandu isyarat melebihi had, bentuk gelombang yang mula kelihatan lebih seperti gelombang persegi. Dalam perspektif domain frekuensi, kami mula mendapatkan isyarat masukan harmonik. Disebabkan oleh kewujudan sejumlah besar Keratan, harmonik muncul amplitud yang lebih tinggi. Sekarang, jika anda menggunakan crossover pasif, banyak tinggi-perintah harmonik boleh dengan mudah dimainkan daripada pemacu bes memenangi tiga. Kerana kuasa memandu berasaskan audio yang tinggi adalah sangat rendah, jadi kerosakan yang disebabkan oleh kemungkinan adalah lebih tinggi. Dalam banyak sistem, ini adalah masalah sebenar, terutama orang-orang yang menggunakan pemprosesan analog yang mudah (contohnya op amp, op amp) atau NC analog EQ sistem. Dua penyelesaian yang lebih baik adalah:

1. dwi kuasa penguat sistem

Jika dalam sistem tertutup, seperti: speaker aktif, dll, untuk mempertimbangkan membolehkan sistem anda untuk menggunakan penguat kuasa dua. Penguat dwi membolehkan anda untuk menggunakan satu penguat berasingan untuk memandu memenangi tiga. Pemisahan antara memenangi tiga dan bass yang telah dibuat sebelum keuntungan frekuensi rendah, yang menghalang memenangi tiga daripada merosakkan bahagian frekuensi tinggi Selat bes yang dipotong.

Penguat kuasa dwi sistem membenarkan anda untuk menjalankan kebanyakan sistem analog dengan fungsi pelarasan digital yang amat fleksibel. Kekangan yang timbul adalah peningkatan kos sesuatu penguat. Walau bagaimanapun, kita perlu membuat satu tolak ansur antara baik crossovers pasif dan penguat tambahan kos. Menggunakan pembahagi frekuensi digital penukar digital-ke-analog (DACs) atau isyarat digital multimedia codec (Codec) boleh mengurangkan masalah ini sedikit sebanyak.